Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Att bilda lokalförening eller riksförening för Sveriges Skolledare

De lokala förhållandena och medlemmarnas önskemål är grunden för lokalföreningens arbete. Vidare reglerar en mängd lagar och avtal förhållandet mellan arbetsgivaren och den lokala arbetstagarorganisationen samt förutsättningarna för det fackliga arbetet.

Mer om detta kan man lära sig på den fackliga grundkursen – anmäl er gärna tillsammans med andra från er lokalförening om det är möjligt för det är extra inspirerande!

Årsmötesguiden

Vill ni ha stöd inför ert första årsmöte hittar ni mycket matnyttigt i Årsmötesguiden.

Länk till Årsmötesguiden (bakom inloggning)

Checklista

Hitta medlemmarna

Inledningsvis gör ni en kartläggning av hur många kollegor som är medlemmar i Sveriges Skolledare. Ta gärna hjälp från förbundskansliet med kartläggningen och utskick av inbjudan. Det bör finnas minst fem medlemmar för att man ska bilda en förening, i annat fall kan det vara aktuellt att utse ett eller flera lokalombud.

Bjud in till medlemsmöte inför att förening bildas

Börja med att träffas till exempel över en lunch och prata om att ni är några som önskar att det ska bildas en lokalförening.

Bilda gärna arbetsgrupp/interrimsstyrelse för planering av årsmöte

De av er som kan tänka er att hålla i planeringen av ett ordinarie årsmöte kan bilda en arbetsgrupp eller interimsstyrelse. Prata gärna med en chefsförhandlare på kansliet. 

Det kan också vara bra att informera arbetsgivaren/personalchefen och berätta att ni står i begrepp att bilda en lokalförening. De flesta arbetsgivare ser mycket positivt på lokalt fackligt engagemang, inte minst rörande skolledare.

Bjud in till årsmöte

Kallelse skickas förslagsvis ut via e-post eller anslås på arbetsplatsen.

Här hittar du en mall för dagordningen

Förbundskansliet kan hjälpa till med att skicka ut kallelse direkt till medlemmarna.

Årsmötet får förslag på styrelse

Lokalföreningen bildas vid ett årsmöte som alla Sveriges Skolledares medlemmar inom kommunens geografiska område kallas till. Vid mötet ska medlemmarna välja styrelse. I förbundets stadgar finns allt som reglerar vad som ska tas upp på årsmötet. Det är dock viktigt att inte fastna i formaliteterna. Det finns inget givet antal ledamöter för en styrelse utan det bästa är förstås att forma den efter principen ”Gör det enkelt”.

Stadgarna säger en ordförande och minst två ledamöter men det är såklart beroende på föreningens storlek.  Om det finns personer som är intresserade av att ha ett fackligt uppdrag – till exempel de som varit arbetsgrupp – så föreslå dessa för årsmötet (det vill säga de inbjudna medlemmarna) i kallelsen och fråga sedan på årsmötet om det finns ytterligare intresserade. På så sätt har alla fått möjlighet att kandidera om de så önskar.

Årsmötet får ge förslag på verksamhetsplan

Bestäm ambitionsnivå för föreningen i en verksamhets- eller handlingsplan.

Årsmötet bör föreslå prioriterade områden, som blir er verksamhetsplan. Styrelsen kan sedan utifrån de föreslagna prioriteringarna lista en verksamhetsplan och prioritera utifrån denna.

En arbetsgrupp kan förbereda ett förslag på vad ni i föreningen ska ägna er åt och presentera det för medlemmarna på årsmötet. Låt gärna medlemmarna föreslå ytterligare viktiga områden. På årsmötet kan ni sedan gemensamt resonera fram en möjlig ambitionsnivå samt engagera/fördela uppgifter utifrån de prioriteringar som lyfts fram.

Exempel på ambitionsnivå kan vara att ha delegater från Sveriges Skolledare som samverkansombud (FFM) på utbildningsförvaltningen där vi ofta har flest medlemmar, utse en lönedelegation, genomföra ett visst antal medlemsmöten och så vidare.

Styrelsen väljs - föreningen bildad

Årsmötet väljer styrelse som tillika är fackliga företrädare. Föreslå gärna årsmötet att låta styrelsen själv fördela uppdragen inom sig vid kommande styrelsemöte.

Skicka in årsmötesprotokoll till förbundskansliet

Årsmötesprotokoll med en förteckning över valda styrelseledamöter ska insändas till Sveriges Skolledares kansli.

När så är gjort registreras uppdragen och ledamöterna får åtkomst till Ombudsportalen (verktyg för förtroendevalda). Där finns information om vilka som är medlemmar i föreningen samt om utbildningar och material för medlemsvärvning. Alla anmälda förtroendevalda får dessutom ett nyhetsbrev med jämna mellanrum.

Skicka in årsmötesprotokoll till arbetsgivaren

Utsedda fackliga förtroendevalda ska också anmälas till arbetsgivaren. Ni har nu rättigheter och skyldigheter enligt lagen om facklig förtroendeman och kollektivavtalet AFF/LAFF. Det innebär bland annat rätt till ledighet för fackligt uppdrag och facklig utbildning. Genom att styrelsen är anmäld till arbetsgivaren får styrelsen en formell partsställning gentemot arbetsgivaren. Då omfattas styrelsen av reglerna i Medbestämmandelagen.

Håll en lagom ambitionsnivå och ha roligt!

Nu är lokalföreningen startad! Fortsätt utveckla er genom att fråga mycket och nätverka gärna med andra fackliga förtroendevalda i kommunen.

Ni har även stöd från förbundskansliet i form av chefsrådgivningen, chefsförhandlare m.fl.

Styrelsens olika roller

Ordförande

Rollen innebär en administrativ ansvarig för styrelsens arbete.

Ordförande skickar ut kallelser och fördelar ordet under möten. Det är vanligt att ordförande har mer kontakt med arbetsgivaren än övriga ledamöter, men det bestämmer styrelsen internt.

Ledamot

Ledamöterna deltar i styrelsearbetet och kan ha olika funktioner, exempelvis att ansvara för värvning av nya medlemmar, att beställa material eller att ansvara för medlemsaktiviteter. Det kan även handla om att ha ordning på medlemslistor eller driva jämställdhetsfrågor. 

Medlemsansvarig

Ledamoten är ansvarig för att arrangera medlemsaktiviteter och hålla ordning på medlemslistor, utskick och att det finns broschyrer tillgängliga för medlemmarna.

Sekreterare

Sekreteraren för protokoll från möten och ser till att alla ledamöter är anmälda hos arbetsgivaren och hos förbundskansliet.

Förhandlare/samverkansombud

Ett av de viktigaste uppdragen i en styrelse.

Förhandlare vid ren MBL om Samverkansavtal saknas. Då är det också bra om ni får fram ett skyddsombud gällande arbetsmiljöfrågorna.

Samverkansombudet sitter som ansvarig att bevaka arbetsmiljöfrågorna och sköta det lokala MBL-förhandlingsarbetet i samverkansgrupp tillsammans med arbetsgivaren. Här ska arbetsgivarens förslag granskas, ifrågasättas och medlemmarnas syn på verksamheten lyftas fram.

Lönedelegation

En lönedelegation kan utses varje år inför lönerevisionen och har till uppgift att bevaka så att löneavtalet efterlevs. Även yrkanden kan lämnas av den som har detta uppdrag. En person är lokal löneförhandlare med fullmakt att företräda förbundet.