Logo Logga in Bli medlem

Pressinbjudan: Nordiska ministrar deltar på Nordiska Skolledarkongressen

Publicerad: 2024-03-05 08:46

Sveriges, Finlands och Islands ministrar för skolan kommer till Nordiska Skolledarkongressen den 19-20 mars i Göteborg. Ministrarna deltar i ett panelsamtal med PISA-ansvarige Andreas Schleicher och Sveriges Skolledares ordförande Matz Nilsson under programpunkten "Nordiska perspektiv på PISA och framtiden".

- Att skolledare får goda förutsättningar att leda förskolans och skolans verksamhet är avgörande för att nordisk utbildning ska hålla världsklass. Jag ser fram emot att diskutera detta med med ministrarna, säger Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledare som kommer att moderera samtalet.

För femtonde gången arrangeras Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg den 19-20 mars 2024. På den första kongressen 1997 deltog Nordens skolministrar, vilket satte sin prägel på kongressen som en viktig nordisk mötesplats. Under åren har de nordiska inslagen, och besökarna, varit många.

I år fördjupar Sveriges Skolledare tillsammans med våra nordiska skolledarfackliga kollegor det nordiska samarbetet än mer genom att dels hålla ett möte för alla skolledarfackliga organisationer i anslutning till kongressen, dels genom att bjuda in nordens ministrar till kongressen. Det passar sig också väl givet att Sverige 2024 har ordförandeskapet i Nordiska Ministerrådet.

Flera av nordens utbildnings- och skolministrar kommer till Nordiska Skolledarkongressen i år. Ministrarna Ásmundur Einar Daðason, utbildning- och barnminister på Island, Anna-Maja Henriksson, undervisningsminister i Finland och Lotta Edholm, skolminister i Sverige kommer att delta i ett panelsamtal tillsammans med OECD:s PISA-ansvarige, Andreas Schleicher den 20 mars kl 09.15-10.00, samt är i anslutning till detta inbjudna att delta på ett rundabordssamtal mellan Nordens skolministrar och skolledarförbund.

- Forskare är eniga om att en stabil skolledning har positiva effekter på barnen och elevernas måluppfyllelse, men samtidigt görs allt för lite i Norden för att säkerställa långsiktighet och stabilitet i skolledarleden. Det är ett perspektiv jag kommer att lyfta med ministrarna, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare.

Nordiska Skolledarkongressen är en viktig mötesplats där ledare inom skolområdet samlas för att diskutera aktuella frågor och utbyta erfarenheter. Nordiska Skolledarkongressen är ett samarbete mellan Sveriges Skolledare och Svenska Mässan.

Här kan du läsa mer om programpunkten: Nordiska perspektiv på Pisa och framtiden - Nordiska Skolledarkongressen

Här kan du ansöka om pressackreditering till Nordiska skolledarkongressen: För press - Nordiska Skolledarkongressen

Nyheter Pressmeddelande